18 Aralık 2011 Pazar

Davranışçılık üzerine video paylaşımı:)


Eklediğim video TheBigBangTheory adlı dizinin bir bölümünde geçen bir olay, dizinin karakterlerinden Sheldon, Penny'e doğru davranışlarını pekiştirmesi için positif pekiştireç olarak çikolata veriyor:)benim çok hoşuma gitti umarım beğenirsiniz.

P.S: Bölümün türkçe altyazılı versiyonu çok uzun ve konuyla ilgili olamayan kısımları fazla diye kesilmiş versiyonunu koyuyorum ama ne yazık ki bunun da alt yazısı yok.Ama ingilizceleri bayağı anlaşılır:)

L:Ok, I know what you're doing
S:Really?
L:Yes, you're using chocalate as a positive reinforcement for what you consider as correct behaviour!
S:Very good, chocalate?
L:Nooo, I don't....Sheldon, you can't train Penny like a lab rat!
S:Actually turns out I can
L:Well, you shouldn't
S:There's just no pleasing you, is there Leonard?You were not happy with my previous approach dealing with her so I decided to employ Upward conditioning techniques, building a world so I can be F.Skinner:))

10 Aralık 2011 Cumartesi

2haftalik yansıtma

Öncelikle sadece telefonumdan İnternet'e baglanabildigim için yazım biraz düzyazi seklinde olacak...
Gecen hafta dersten aklımda kalan cümleleri bir kenara not etmiştim onları olduğu gibi paylaşıyorum:
Cevre koşulları genetik sınırları çizer.her bireyin tüm yetenek alanlarında son noktaya gelmesini istiyoruz . Haber verici önce ya da sonra verilebilir. Benzer uyarıcılara aynı tepki verilir. Koşullama bir şeyi sevdirmek veya olumsuz imajı gidermek için kullanılır.cezanin istenmeyen davranışı engellemede hiçbir etkisi yok.ogrenilmis çaresizlik :beni şimdiden sınıfta bırakın gibi. Pire ve balik deneyi.ard arda bir sürü basarı yakalarsa üstesinden gelir.

Bu hafta artık davranışı kuramlarda epey bir yol kat ettik. Davranışı kuramların sevdiğim tarafı bir olayı parçalara ayırarak ve sebep-sonuc iliskisine bakarak yaklaşımda bulunmaları...böylece daha tekrarlanabilir ve gözlenebilir oluyorlar ki bu da bir nevi bilimselliklerini gösteriyor diğer yandan daha önce Dr.sigmund Freud'un kuramının da mantıklı gelen noktaları olmuştu o acıdan bakınca da davranışı kuramların isi bir bakıma daha basite aldıklarıni idusunuyorum...bu insanı inceleme acısından iyi bir seyken bilinc Disi ve bilinçaltını gözardi etmesine yol acmış
Sonuc olarak insanı ve öğrenmesini anlamak yolunda bir çok sağlam kuram kurulmuş ki bunların hepsinin bugün ki gelişmemize önemli katkıları olduğunu düşünüyorum ...